Candidatura d'Unitat Popular

Territorial Ponent-Pirineus

Defensem el pes de les comarques menys poblades en una futura Llei electoral de Catalunya!

La Diputació de Lleida va aprovar ahir una moció de la CUP en defensa de fer valer el factor territorial a l’hora de distribuir els escons al Parlament en una futura llei electoral. Amb el desequilibri demogràfic existent entre territoris “fer que tots els vots valguin el mateix”, entès com que a totes les demarcacions calgui el mateix nombre de vots per assolir un escó, comportaria que “molts territoris no valdrien res”, que en algunes comarques no caldria ni anar a votar. La moció va ser aprovada amb els vots de la CUP, el PDeCAT, ERC, PSC i Unitat d’Aran i les abstencions del PP i Cs.

A la columna de la dreta trobareu l’enllaç amb la moció aprovada i tot seguit podeu llegir la intervenció del diputat de la CUP Joel Jové.

Creiem que la moció és prou clara. Obre el debat no resolt sobre la llei electoral i després de presentar-se una sèrie de dades com a contextualització, s’acaba concretant uns acords que, a banda de demanar un tractament diferenciat de l’Aran per una futura llei electoral, demana, textualment “que a l’hora de distribuir els escons al Parlament de Catalunya es mantingui, com a mínim, el pes del factor territorial respecte del demogràfic”

Cada cop que s’obre el debat sobre l’encara inexistent llei electoral de Catalunya se senten veus que demanen que “tots els vots valguin el mateix” o, el que és el mateix: que faci falta el mateix nombre de vots per a obtenir un escó sigui quina sigui la circumscripció electoral. Un fet aquest, que no es produeix a cap sistema electoral

... Qui argumenta en aquest sentit parteix de la base que el problema és que els mecanismes correctors de discriminació positiva respecte les demarcacions menys poblades és excessiu o directament no hauria d’existir. I a base de repetir aquest discurs es va difonent la idea que les mesures correctores vigents són molt exagerades quan estem parlant que pes del territori és, aproximadament, del 20% i el del la població del 80%...

Nosaltres entenem que és justament el contrari, que el problema principal són els greus desequilibris territorials del país (en vam parlar prou abastament al Ple passat) i no com aquests es reflecteixen en la distribució d’escons. I és que en una distribució d’escons proporcional a la població, per exemple, els votants de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran (que malgrat tenir el 18% del territori no arriben a l’1% de la població) no caldria ni que anessin a votar.

I entenem que aquest debat no hauria de ser entre posicionaments de partits (tot i que és evident que si no tenim una llei electoral al cap de 38 anys és per la desigual implantació dels partits al territori) sinó que, independentment de si afavoreix o perjudica les expectatives de representació dels nostres respectius partits (justament els parla un electe d’un partit amb molt més pes electoral a les zones més poblades del país), hem de defensar el pes de les nostres comarques en la distribució d’escons.