Candidatura d'Unitat Popular

Territorial Ponent-Pirineus

La CUP acusa el PdCAT d’alinear-se amb C’s i PP per afavorir la crema de residus a les plantes de tractament de purins

El passat dimarts 28 de febrer a sessió de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya, es va debatre una proposta de resolució presentada pels grups parlamentaris de la CUP-CC i CSQP que demanava desestimar i excloure del tractament dels purins la combustió tèrmica dels residus municipals, industrials o els seus derivats 

 
Poseu veure el dossier de la Comissió a la columna de la dreta.

El passat dimarts 28 de febrer a sessió de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació del Parlament de Catalunya, es va debatre una proposta de resolució presentada pels grups parlamentaris de la CUP-CC i CSQP que demanava desestimar i excloure del tractament dels purins la combustió tèrmica dels residus municipals, industrials o els seus derivats.

 

Durant el període de presentació d’esmenes, el grup parlamentari de Junts pel Sí va ser l’únic que va presentar-ne, registrant-les el 10 de febrer de 2017 (s’adjunta dossier de la Comissió on consta la proposta original i les esmenes presentades). De les tres esmenes presentades, una feia referència al punt que demanava explícitament la prohibició de la incineració de residus a les plantes de tractament de purins. Aquesta esmena mantenia la prohibició, i per tant va ser acceptada pels grups proponents, CUP-CC i CSQP, i així se’ls va comunicar al grup de Junts pel Sí.

 

No va ser fins instants abans de la celebració de la sessió de la Comissió d’Agricultura, dimarts 28 de febrer, que la diputada Violant Cervera (PdCAT) va comunicar als grups proposants que Junts pel Sí retirava aquella esmena, i que el grup donava llibertat de vot al seus diputats.

 

Fruit d’aquesta maniobra de darrera hora, el grup parlamentari de Junts pel Sí va dividir el vot entre els partidaris de la incineració, el PdCAT, i els contraris, ERC i els independents. Així els 5 membres del PdCAT van votar al costat dels grups de C’s i el PP per tal de recolzar la incineració de residus a les plantes de tractament de purins.

 

El resultat final d’aquest punt de la proposta de resolució va ser d’11 vots a favor de la incineració de residus (5 PdCAT, 4 C’s, 2 PP), 8 en contra (5 ERC i independents, 2 CSQP, 1 CUP-CC), i 2 abstencions (PSC).

 

Amb aquest suport a la incineració de residus per part del PdCAT, C’s i PP, es manté obert el conflicte social en relació a aquesta problemàtica planta, i implica que de moment no es podrà donar solució a la problemàtica de la gestió dels excedents de purins de la zona.

 

La CUP acusa el PdCAT d’alinear-se amb C’s i PP i afavorir una proposta que prima els beneficis lligats a la incineració (amb un 95% del volum de negoci provinent de la crema de residus urbans), per sobre de donar solucions efectives al tractament de purins, i els responsabilitza d’enquistar un problema que no existeix en altres plantes de tractament de purins.

 

La CUP reitera el seu compromís amb la lluita de la Plataforma Aturem la Incineradora a Juneda, i continuarà oposant-se a la reobertura de la planta de tractament de purins si aquesta opta per la incineració de residus.