Candidatura d'Unitat Popular

Territorial Ponent-Pirineus

La CUP opta perquè l’oposició tingui la majoria al Consell Comarcal de la Segarra

La presidència del Consell Comarcal de la Segarra va decidir-se a la tercera votació en favor de d’ERC al disposar el seu grup d’un major nombre de consellers després de que les tres votacions haguessin acabat en empat:

Francesc Lluch, alcalde de Sant Guim de Freixenet, ERC, 9 vots

Imma Secanell, alcaldessa de Tarroja, JxCat, 9 vots

Dània Verdés, regidora de Sant Guim de la Plana, CUP, 1 vot

La presidència del Consell Comarcal de la Segarra va decidir-se a la tercera votació en favor de d’ERC al disposar el seu grup d’un major nombre de consellers després de que les tres votacions haguessin acabat en empat:

Francesc Lluch, alcalde de Sant Guim de Freixenet, ERC, 9 vots

Imma Secanell, alcaldessa de Tarroja, JxCat, 9 vots

Dània Verdés, regidora de Sant Guim de la Plana, CUP, 1 vot

El Consell Comarcal de la Segarra té 9 membres d’ERC, 8 de JxCat, 1 del PSC i 1 de la CUP. La CUP no va voler signar cap pacte de governabilitat amb ERC ni sumar-se al pacte amb el que JxCat i el PSC pretenien desbancar la força més votada.

 

La consellera Dània Verdés explicava així el posicionament de l’assembles comarcal:

Bon vespre a tothom,


Abans de res, agrair a la gent de la comarca la seva presència avui i saludar la resta de conselleres i consellers.

Agrair, també, molt especialment, a les 663 persones que van confiar el seu vot a les candidatures de la CUP-Alternativa Municipalista a la nostra comarca: és gràcies a elles que, pas a pas, mica en mica, el projecte de la Unitat Popular creix a la Segarra .

Alhora, un reconeixement sincer a la tasca realitzada durant aquests quatre anys pel nostre conseller comarcal sortint, en Jordi Llaurador Senar de Biosca, el ‘Gorki’: perquè la nostra acció en tots els àmbits i en tots els fronts, també a les institucions, no s’entén sense tenir en compte totes aquelles i aquells que ens han precedit en la lluita, sovint en condicions molt més dures i amb menys suports.

Ens trobem en un ple d’investidura d’una institució en la qual els electors, la ciutadania, no escull a aquells qui seuran en aquestes cadires. Les conselleres i els consellers comarcals són designats a dit pels partits propis i sense un projecte polític avalat per l’electoral.

En conseqüència, creiem en la necessitat de canviar el funcionament d’aquesta institució per convertir-la  en un lloc on la distribució de serveis sigui efectiva i igualitària per a tots els municipis, per tal d’evitar  la formació de dos blocs: un govern amb majoria absoluta i una oposició minoritària.

Ens hem basat i ens basarem sempre en el nostre programa polític i ètic: i és per això que no acceptem ni condicionaments, ni càrrecs, ni cadires. I és per  aquest motiu que no investirem cap dels presidents que els dos grans partits, ERC i JxC, proposen.

Creiem convenient mantenir-nos en l’oposició, sense comprometre el nostre vot en cap pacte de legislatura, per poder garantir un Consell Comarcal sense majories inamovibles  i assegurar, d’aquesta manera i de manera permanent, que el nostre vot, i el de cadascun de la resta de consellers i conselleres, mantingui el seu valor decisori en totes i cadascuna de les votacions que es portin al ple al llarg dels propers quatre anys

Celebrem la renovació de la que fan gala les dues grans forces majoritàries, així com algunes de les propostes que ens han fet arribar. Uns i altres ens diuen que volen canviar el funcionament del Consell Comarcal i ens parlen de transparència, renovació, governança republicana, etc. Ho celebrem de debò.

Nosaltres també ho volem i, per aquest motiu, anunciem a uns i altres que totes les propostes que vagin en aquesta direcció tindran el vot de la CUP i ho farem tant si aquestes propostes vénen d’un govern en minoria, i per tant més obligat a dialogar amb tots els partits i amb tots els municipis (representats en un Consell d’Alcaldies que ha de tenir més pes), com si vénen d’una oposició que ha de fer valer la majoria no per a posar pals a les rodes, sinó per  fiscalitzar l’acció de govern. En resum, volem fer valdre el nostre vot no per a posar noms en poltrones sinó per a debatre i decidir, entre totes i tots, quin ha de ser el model en matèria de residus, aigua, transport escolar i un llarg etcètera de temes que afecten les veïnes i els veïns dels 21 municipis de la nostra comarca. Per tant, sense un programa que traci la trajectòria del govern del Consell Comarcal durant aquesta legislatura, no podem votar a ningú que no siguem nosaltres mateixes.

Volem insistir en què el Consell Comarcal ha de funcionar al servei de la població i no al dels partits polítics ni al dels interessos personals d’uns i d’altres. Hem d’humanitzar i apropar aquesta institució al poble, al carrer, exigir transparència i, sobretot, responsabilitat i respecte durant la gestió.

No voldria acabar, mal que ens pesi, sense un record per als presos, exiliats i represaliats polítics: perquè ens reafirmem en la idea que l’única via democràtica per assolir la seva llibertat, el seu retorn i la seva absolució és la unitat estratègica, la unió antirepressiva i l’acció acordada de partits, entitats i societat civil de tot el moviment independentista entorn d’un full de ruta que materialitzi la República Catalana independent. Cal que entre totes i tots ens posem a treballar, ara i aquí, sense més dilació, per fer-ho possible.

Visca la Terra!

El Consell Comarcal de la Segarra té 9 membres d’ERC, 8 de JxCat, 1 del PSC i 1 de la CUP. La CUP no va voler signar cap pacte de governabilitat amb ERC ni sumar-se al pacte amb que JxCat i el PSC pretenien desbancar la força més votada.